• Yeni bir gerçek kişi ticari işletmesi açarken Ticaret ve Sanayi Odası’na mı yoksa Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na mı kaydolmak gerekir?

    5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârların Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 3. maddesinin a bendinde ‘‘Esnaf ve sanatkâr: İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dâhil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseleri’’ olarak tanımlanmıştır. Buna göre, işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar esnaf olarak nitelendirilmektedir.

    Türk Ticaret Kanunu 3. Maddesinde ticari işler tanımlanmış aynı kanunun 11. maddesinde ise ‘‘Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.’’ tanımından yola çıkılarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 12. maddesinde de tacirin tanımı yapılarak ‘’(1) Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir.’’ şeklinde ifade edilmiştir. Bu itibarla, ticaret siciline kaydolacak gerçek kişi tacirlerin bilanço esasına göre defter tutması zorunludur.

  • Tescile tabi bir hususun Ticaret Sicili Müdürlüğü’ ne başvuru süresi ne kadardır?
    Türk Ticaret Kanunu’nun 30. Maddesine göre Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne tescil talep süresi 15 gündür.
  • Yeni bir şirket kurma aşamasında ticaret unvanını belirlerken hangi hususlara dikkat edilmelidir?
    İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. Ticaret unvanında yer alan ibareler kamu düzenine, ulusal çıkarlara ve ahlaka aykırı olamaz, kültürel ve tarihi değerleri zedeleyecek şekilde belirlenemez. Bir ticaret unvanına “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet”, “Milli” kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir. Anonim ve Limited şirketlerin ticaret unvanında işletme konularından en az birinin yer alması zorunludur. İşletme konusunu gösteren ibarelerde kısaltma yapılamaz. Başlıca amacı başka işletmelere katılmaktan ibaret olacak şekilde kurulacak anonim şirketlerin unvanında “holding” ibaresine yer verilmesi zorunludur. Ticaret unvanında resmi olarak tanımlanmış yer adları kullanılabilir, ülke adlarının unvanda kullanılabilmesi için ise o ülkenin yetkili makamlarından izin alınması gerekir.
  • Yabancı Uyruklu kişiler tek başına şirket kurabilir mi?
    Türk Ticaret Kanunu’na göre Yabancı Uyruklu kişiler tek ortaklı olarak Anonim ve Limited Şirket kuruluşu yapabilmektedir.
  • Yeni kurulacak şirketin ticari defterleri ne zamana kadar tasdik ettirilmelidir?
    Şirketlerin tescil işleminin yapıldığı gün defter tasdikinin de yaptırılması gerekir. 7099 sayılı kanunla yapılan değişikliğe göre, şirketlerin ve kooperatiflerin tutmakla yükümlü oldukları ticari defterlerin açılış tasdikleri Ticaret Sicili Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
  • Sermaye şirketlerinde sınırlı yetki verebilmek mümkün müdür?
    Şirketler, Türk Ticaret Kanunu’nun 367. maddesine göre hazırlanan iç yönergenin tescilinden sonra sınırlı yetkiye sahip ticari vekil, ticari temsilci atayabilmektedir.
  • Tür Değiştirme Nedir? Gerçek kişi işletmesini nevi değiştirerek Limited Şirket haline dönüştürmek mümkün müdür?

    Bir ticaret şirketinin veya ticari işletmenin tasfiye edilmeksizin başka bir şirket türüne dönüştürülmesidir. Yeni tür değiştirilen şirket eskisinin devamıdır.

    Türk Ticaret Kanunu 194. maddesinin 2.fıkrasına göre “Bir ticari işletmenin bir ticaret şirketine dönüşmesi halinde 182 ila 193. Madde hükümleri kıyasen uygulanabilir.” denildiğinden gerçek kişinin nevi değiştirerek Limited Şirket haline dönüşmesi mümkündür.

  • Anonim Şirketlerde pay sahipleri dışından birinin Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilebilmesi mümkün müdür?
    Türk Ticaret Kanunu’nun 359.maddesinde “Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, bir veya daha fazla kişiden oluşan yönetim kurulu bulunur.” denilmektedir. Kanun maddesi uyarınca şirket ortağı dışından birisi de Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilebilmektedir.
  • Limited Şirketlerde Hisse devri, Adres değişikliği, Sermaye Artırımı veya diğer tadiller aynı kararda yazılabilir mi?
    MERSİS sistemi üzerinde aynı anda hem hisse devri hem de sermaye artırımı işlemi başvurusu yapılamamaktadır. Bunun dışındaki ana sözleşme tadilleri aynı kararda yazılabilmektedir.
  • Anonim Şirketlerde Olağan Genel Kurul Toplantısı Ne Zaman Yapılır?
    Olağan genel kurul toplantısının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla, hesap dönemi takvim yılı olan anonim şirketlerde olağan genel kurul toplantılarının hesap dönemini izleyen yılın ilk üç ayı içinde yapılması gerekiyor.
  • Genel Kurulu Olağan Toplantıya Kimler Davet Eder?
    Genel kurulu toplantıya davet etme görev ve yetkisi kural olarak anonim şirket yönetim kuruluna aittir. Ancak, yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması veya toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması yahut mevcut olmaması durumlarında, pay sahiplerinden biri de mahkemeye müracaat edip izin almak suretiyle genel kurulu toplantıya çağırabilir.

  • Gerçek kişi olarak odaya kayıtlı bulunmaktayım. Vergi kaydım silindiği zaman oda kaydım da silinir mi?
    Oda kaydınızla ilgili her türlü değişiklik tescile tabi olduğundan kayıt sona ermez. Kaydınızı sildirmek için Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne başvurarak ticareti terk ettiğinizin tescilini yaptırmanız gerekmektedir

  • Limited Şirketler en az kaç kişiyle kurulabilir? En az sermaye miktarı ne olmalıdır?
    Türk Ticaret Kanunu’nun 573. maddesine göre: “Limited Şirket, bir veya daha çok Gerçek veya Tüzel Kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur.” hükmü uyarınca Limited Şirket bir veya daha çok ortak ile kurulabilir. Limited Şirket kuruluşlarında sermaye miktarı en az 10.000 TL olmak zorundadır.



© 2017 - 2025 İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası | Tüm Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım Medyatör İnteraktif